Rezidencia Mandeville Canyon, ktorú navrhol Griffin Enright Architects, sa nachádza v Los Angeles, Kalifornia, USA. Tento projekt sa nachádza na slepej ulici, ktorá vytvára zúžený pozemok, s malým predným dvorom, ktorý kontrastuje s rozsiahlym zadným dvorom, ktorý sa otvára do kaňonu a na výhľad na mesto.

Dom sa stáva verandou s malým rozmerom s diskrétnym vchodom a premyslenou vstupnou sekvenciou, ktorá odhaľuje výhľady. Zo zadného dvora je dom videný ako horizontálne vrstvy, ktoré sa zdajú vychádzať z krajiny, zatiaľ čo prítomnosť pri vchode do domu je výrazne mestskejšia a vertikálnejšia..

Dichotómia medzi decentnou pouličnou prítomnosťou a otvorenosťou dvora zlepšuje rozprávačský zážitok nachádzania obrovského výhľadu v obytných priestoroch pri vstupe do domu. Tento prah je posilnený spojením dvoch zvislých stien, ktoré sa sklápajú do povrchov striech a vytvárajú kulisu, ktorá ukotvuje horizontálne vlastnosti terénu. Po vstupe do hlavného obytného priestoru teleskopické dvere, ktoré tvoria stenu na dvore, zmiznú, čím sa obývačka zmení na sekundárnu verandu vo verande, uzavretej, ale v zábere s krajinou krajiny.

S obývacou izbou a jednou z miznúcich sklenených stien je spojená krytá veranda, ktorá podobne udržiava rovnováhu medzi uzavretým priestorom a ponorením do exteriéru. Krytá veranda je výsledkom presúvajúcej sa geometrie medzi prízemím a plánmi druhej úrovne, ktorá vytvára otvorený roh pre dom. Veranda a obývacia izba sú jemne zdvihnuté zo základného plánu a vytvárajú vrstvu terasovania, ktorá rozširuje topografické posuny krajiny do domu. Vonkajšia paluba a krajina slúžia aj ako rozšírenia stúpajúcej topografie, pričom okrúhly bazén pozdĺž okraja lokality slúži ako ďalšia vrstva terasovania.

Otvorená zasklená fasáda a verandy na prízemí i na druhej úrovni sú orientované na juhovýchod a poskytujú vynikajúce podmienky denného svetla. Veľké verandy chránia vnútorné priestory pred silným slnečným žiarením v lete a súčasne umožňujú prenikanie zimného svetla do domu na pasívne vykurovanie. Horná úroveň je rozdelená na otvorený dvor, ktorý oddeľuje hlavnú spálňu od detských spální a spája sa s terasou na druhom poschodí, ktorá oba zväzky obklopuje. Cantilevering v rohu domu, roh hlavnej spálne zmizne, aby sa maximalizoval výhľad na kaňon aj na výhľad na mesto. Táto horná úroveň, výrazne horizontálna, vytvára ďalšiu vrstvu, ktorá rozširuje zdvíhaciu krajinu pod ňou.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zobraziť webovú stránku