New York este orașul visătorilor. În fiecare an, mii călătoresc din întreaga lume în speranța de a ajunge în Orașul care nu doarme niciodată. Michelle Santana era deja stabilită ca o artistă bine-cunoscută în Columbia, când a decis să se mute în New York, pentru că știa că acest oraș produce nenumărate stele mari ale tatuajelor. Cu mult talent, puțin noroc și doar 75 de dolari în buzunar, Santana a devenit unul dintre cei mai căutați artiști din Big Apple.

Luați-ne prin creșterea dvs. în Columbia și cum ați devenit interesat de artă în copilărie.

Amândoi părinții mei sunt columbieni care se grăbeau pe străzile din New York când s-au întâlnit. Înainte de a mă naște, tatăl meu a ajuns în închisoare. La scurt timp după ce m-am născut, mama mea a cunoscut aceeași soartă. Așa că m-au trimis în Columbia când aveam 7 luni. Mi-am petrecut primii ani mergând la școală în Cali, Columbia și călătorind în orice timp liber de la școală între New York și Amsterdam.

Din moment ce îmi amintesc, aș găsi bucurie în timpul petrecut cu un pix și o bucată de hârtie. Frații mei erau cu adevărat în muzică și artă. Când am împlinit 9 ani, familia mea s-a mutat din Columbia în Spania, așa că am putea fi mai aproape de mama mea. Aș spune că modul în care școlile din Madrid îi învață pe copii despre artă este ceea ce m-a determinat să respect artele plastice. Vor face excursii școlare la fiecare muzeu, a fost o experiență bogată de care nu m-am putut sătura.

Cum a început cariera ta de tatuator și care au fost printre primii oameni pe care i-ai tatuat?  

Primul meu tatuaj l-am făcut la 16 ani, datorită fratelui meu mai mare, care era mai puțin responsabil și care m-a determinat să cumpăr reviste de tatuaje. Dar nu am avut suficient curaj să intru într-un magazin de tatuaje adevărat [căutând un loc de muncă] în Madrid sau Amsterdam, pentru că mă temeam că voi fi respins pentru că sunt atât de tânăr. Când am împlinit 18 ani în Amsterdam, tatăl meu vitreg a ieșit din închisoare și a fost deportat în Columbia, așa că mama a decis că trebuie să ne lăsăm viața în Europa și să o luăm de la capăt în Cali. Acolo, am întâlnit un tip care făcea tatuaje și acum este un artist foarte cunoscut în Columbia. El lucra la un magazin care avea la dispoziție truse de tatuaje pentru toată lumea, așa că, când am aflat, i-am cerut mamei bani și am cumpărat unul. De îndată ce am ajuns acasă, mi-am sunat cel mai bun prieten din cartier și a fost prima persoană care s-a tatuat de mine. El a fost, de asemenea, prima persoană care a crezut că voi ajunge în lumea tatuajelor. În aceeași zi, verii mei au venit și i-am tatuat pe cei trei.

Ce te-a determinat să te muți la New York? 

Când locuiam în Columbia, mi-am deschis propriul magazin cu soțul meu în 2014 și, după ce am muncit din greu de peste un an și jumătate, am simțit că nu este suficient pentru a-mi putea realiza visele. Am simțit că trebuie să plec și să-mi încerc norocul în alt oraș. Cumva am crezut că New York va fi acel loc, dar nimeni din familia mea nu a crezut cu adevărat în acea idee. Singura persoană care m-a susținut cu adevărat și mi-a dat ocazia să încerc era bunica mea. Ea a scos literalmente un milion de pesos columbieni (350 de dolari) de sub pat și mi le-a înmânat pentru a putea cumpăra un bilet de avion. Când am ajuns, aveam doar 75 de dolari în buzunar.

Cum ați descrie stilul pe care îl faceți astăzi?

După patru ani făcând tatuaje simple, mă consider un tatuator cu linii fine. Prefer să tatuez lucruri pe care le consider frumoase, precum flori, litere și orice design care conferă armonie și fluiditate corpului. Îmi place când văd un tatuaj în locul potrivit și se potrivește atât de bine cu persoana respectivă.        

Care este cheia pentru executarea corectă a unui tatuaj minuscul?

  Cred că trebuie să iubești și să fii încântat să faci acel tatuaj minuscul și trebuie să ai instrumentele potrivite pentru ao face. Cred că cu răbdare și practică, poți face orice vrei.