Vincent van Gogh este astăzi considerat unul dintre cei mai străluciți artiști din istorie. Se știe pe larg că a avut o viață dificilă și tristă, luptându-se să supraviețuiască și încercând să depășească starea sa mentală fragilă, dar în ciuda faptului că era profund tulburat, a reușit să producă în jur de 900 de picturi în timpul vieții sale scurte și extrem de prolifice. Nu există un pasionat de artă în lume care să nu fi văzut Floarea-soarelui lui Van Gogh sau Noaptea înstelată.

Vincent Van Gogh s-a născut în 1853 în Olanda ca fiu de ministru. Membrii familiei sale nu erau artiști de meserie, ci fie duhovnici, fie comercianți de artă. Deși fratele său, Theo va prelua în cele din urmă funcția de dealer de artă, Vincent nu a fost exclus pentru aceasta. După ce a încercat să urmeze această linie de lucru, a eșuat, la fel cum a abandonat orice altă carieră non-artistică pe care a testat-o ​​predare sau un minister. După ce s-a simțit mereu nenorocit, a rupt tradiția și a plecat să se caute în lumea artei.

Călătoria sa a început în 1879 într-un mic sat din nordul Franței, unde și-a descoperit adevărata chemare sub tutela pictorului Jules Breton, cunoscut pentru picturile sale de țărani. Curând după aceea, în 1880, Vincent van Gogh urma să meargă la Bruxelles pentru a studia desenul și anatomia la Royal Art Academy. El a vrut să urmeze cursuri atât cât i-au permis finanțele, ceea ce a fost foarte limitat pentru cea mai mare parte a vieții sale. Principalul său susținător a fost fratele său Theo. Vincent nu era în relații bune cu tatăl lor, din cauza alegerilor sale în carieră și sfere private – era aproape întotdeauna asociat cu femei suspecte sau cu prostituate.

Prima sa pictură cu adevărat ambițioasă a fost realizată în 1885 – The Pot-eaters, un rezumat al viziunii lui Van Gogh asupra picturii țărănești cu un conținut social puternic. Datorită tonurilor sale întunecate, opera nu a avut prea mult succes pe piața artei, deoarece la Paris, centrul lumii artei, artiștii pictează într-un stil modern, colorat..

Mutarea la Paris în 1886 îl va împinge pe Van Gogh în direcția impresionismului. A învățat rapid și s-a împrietenit cu alți artiști, de exemplu Paul Gauguin. El a considerat pointillismul lui Georges Seurat cu cea mai mare stimă și a crezut că va deveni într-o zi un pictor pointillist.

Fascinația generală cu amprentele japoneze Ukiyo-E l-a surprins și pe Van Gogh și o mulțime de referințe în stil japonez pot fi urmărite de-a lungul operei sale din acest timp. Ceea ce este, de asemenea, remarcabil este schimbarea izbitoare a paletei lui Van Gogh, care acum folosea culori mai strălucitoare și linii libere, nepolizate.

La începutul anului 1888, Van Gogh s-a mutat la Arles, în sudul Franței. Dorind totuși să fie un pictor țărănesc, a realizat ceva complet diferit. Paleta lui a explodat literalmente și aceasta a fost cea mai productivă perioadă din viața sa. Văzând lumina într-un mod singular, Van Gogh a descris-o într-o serie de peisaje și alte picturi care sunt considerate icoane ale modernității timpurii. Pictând rapid, a reușit să producă aproximativ o pictură pe zi, dar stilul său nu a fost bine primit nici atunci.

Până la sfârșitul deceniului, Vincent van Gogh a suferit din ce în ce mai mult de boala sa mintală, probabil o formă de epilepsie. Pătimit de sărăcie, de dragoste nereciprocitată și de instabilitate generală, el cădea mai adânc în disperare, ceea ce l-a provocat să-și încheie propria viață în 1890. Așa se încheie una dintre cele mai triste biografii din istoria artei, povestind despre geniul spectaculos care în timpul vieții sale a vândut un singur tablou.

LISTA Picturilor Vincent Van Gogh

O pereche de pantofi, 1886

Perechea robustă de cizme țărănești a stârnit spiritele mult timp după ce Van Gogh a murit. O temă evidentă inspirată de contextul social al operei sale anterioare, dar erau aceștia cu adevărat pantofii artistului? Chiar dacă nu, ele reprezintă un simbol pentru calea sa de viață chinuitoare

1. The Manganii de cartofi, 1885

Dorind să descrie țăranii așa cum sunt cu adevărat, Vincent van Gogh a conjurat această piesă. Vorbește despre o viață grea legată de pământ, muncă, onestitate și sărăcie.

3. Autoportret pe drumul către Tarascon, 1888

Unul dintre multele autoportrete ale lui Van Gogh, dar de data aceasta executate fără oglindă. Aici, artistul își prezintă cotidianul, modul său de lucru și împrejurimile sale. Chipul nu este vizibil, dar instrumentele meseriei îl definesc, fără îndoială, pe acest om drept Van Gogh.

4. Semănător cu apusul soarelui, 1888

Semănătorul care lucrează pe un fundal luminat de un soare apus este o minunată pictură din așa-numita sa serie de Grâu, inspirată de japonezism care era atât de la modă la acea vreme. Bidimensionalitatea imprimării japoneze se găsește în cercul Soarelui, iar arborele ramificat în prim plan.

5. Natura moartă – Vaza cu cincisprezece floarea-soarelui, 1888

Una din seria de picturi de floarea-soarelui. A doua serie de floarea-soarelui într-o vază a fost executată în mai multe versiuni în Arles în 1888, în timp ce prima a fost făcută la Paris, unde floarea-soarelui este așezată pe pământ.

6. Noaptea înstelată, 1889

Când se folosește termenul postimpresionism, acesta se referă adesea la această pictură. Vincent van Gogh a pictat-o ​​când era în tratament la sanatoriu la Saint-Rémy-de-Provence. Aceasta a fost viziunea sa prin fereastră, dar toate trebuie să fie de acord, artistul și-a imaginat o lume dincolo de realitate, frumoasă, mișcătoare și energică, ca o ieșire din greutățile sale..

7. Scaun, 1889

Van Gogh a realizat două picturi de scaune – acesta și scaunul lui Gauguin. Acest scaun evocă Provence, unde a trăit la acea vreme, și este descris cu pipa artistului pe scaun.

8. Câmpul de grâu cu chiparoși, 1889

Ca și alte picturi din seria câmpului de grâu, aceasta a fost realizată în timp ce Van Gogh se afla la sanatoriu. Loviturile sunt energice și descriu perfect mișcarea, într-o măsură în care privitorul poate simți vântul suflând prin peisaj.

9. Autoportret cu ureche bandată, 1889

Acest portret a fost executat după ce Van Gogh și-a tăiat propriul lobul urechii după cearta violentă cu prietenul și idolul său, Paul Gauguin. Van Gogh credea că pictura îl va ajuta să stabilească echilibrul mental.

10. Iris, 1889

Irisele au fost unul dintre subiectele pictate de Van Gogh la sanatoriu, cu un an înainte de moartea sa. Această lucrare a fost executată înainte de un atac mental la azil. Tabloul a fost trimis ulterior lui Theo van Gogh.