Norman Rockwell a fost unul dintre cei mai iconici pictori și ilustratori americani care descrie viața americană obișnuită și problemele arzătoare din societate. Stilul său unic, ilustrativ, prezintă personaje minunat de expresive, pictate meticulos, aproape până la acuratețea fotografică.

Rockwell a fost unul dintre părinții identităților vizuale ale unora dintre cele mai îndrăgite personaje fictive, precum Moș Crăciun. A fost un pictor extrem de prolific, lăsând o moștenire de peste 4.000 de picturi, ilustrații și alte lucrări originale. Picturile Norman Rockwell sunt renumite pentru estetica lor clasică, accesibilitatea conceptuală și reprezentările exemplare ale cotidianului.

Norman Rockwell s-a născut în New York în 1894 și încă de la o vârstă fragedă a manifestat o puternică afecțiune față de artă. A început să urmeze cursuri de artă la vârsta de 14 ani și mai târziu a studiat la Academia Națională de Design și la Liga Studenților de Artă. Desenul pe care l-a însușit în timpul studiilor îl va conduce pe Rockwell de-a lungul carierei sale.

Primul gust al succesului pe care artistul l-a avut la frageda vârstă de 16 ani, când a executat patru cărți de Crăciun la comision. La scurt timp după ce a obținut primul său post de ilustrator și a început o carieră independentă în ilustrație.

La vârsta de 22 de ani, Norman Rockwell a executat prima copertă a revistei pentru The Saturday Post, revista căreia îi va rămâne loial în următorii 47 de ani. Pe parcursul acestor cinci decenii de colaborare, 321 de coperte vor fi realizate de Rockwell pentru Post.

Anii 1930 și 1940 sunt de obicei văzuți ca fiind cei mai prolifici ani în calea creativă a acestui ilustrator american. În această perioadă, Rockwell s-a căsătorit pentru a doua oară și a întemeiat o familie, care l-a instigat să se mute într-un oraș mic din Vermont. Orașul era Arlington și a servit ca primă inspirație pentru artist care a început să picteze cele mai cunoscute scene ale vieții sale americane domestice.

Anii din cel de-al doilea război mondial l-au găsit pe Rockwell într-o stare de lucru. El a fost profund inspirat de lupta pentru cauza corectă și de președintele american Franklin Roosevelt, care a dus la crearea celei mai emblematice serii de pictură în 1943 intitulată „Patru libertăți”. Au fost publicate consecutiv pentru The Saturday Evening Post și au urmat cu eseuri ale scriitorilor contemporani. Lucrările au fost luate în față instantaneu, făcând apoi turnee în Statele Unite ca atracție și inspirație, strângând peste 130 de milioane de dolari pentru industria de război.

După succesul incredibil, Norman Rockwell și-a pierdut prețiosul studio într-un incendiu în același an. S-a mutat în Massachusetts împreună cu familia și în 1953 soția sa a murit brusc. Totuși, artistul și-a adunat forțele și a publicat o autobiografie în 1960 cu ajutorul fiului său, intitulată „Aventurile mele ca ilustrator”.

Artistul s-a căsătorit pentru a treia oară în 1961 și a început un nou efort de lucru cu revista Look după ce s-a încheiat lungul său angajament cu Post.

Deceniul de lucru cu Look a fost marcat de picturi cu preocupări sociale care abordează probleme legate de drepturile civile, sărăcie și debutul în călătoriile spațiale.

Norman Rockwell a fost cel care a primit cea mai înaltă onoare civilă din SUA, medalia prezidențială a libertății care i-a fost oferită în 1977. A murit în 1978 la Stockbridge, Massachusetts, la vârsta de 84 de ani, încheind o lungă și uimitoare carieră de pictor..

Majoritatea picturilor Norman Rockwell fac parte din colecțiile publice din America de azi, dar multe dintre ele au fost, de asemenea, distruse în incendii și alte accidente. El a ilustrat cărți, calendare, cărți poștale și alte publicații, împreună cu lucrările sale pe pânză. Stilul său este extrem de recunoscut, narativ și simpatic, încurajând un sentiment cald și un sentiment familiar la un spectator. Astăzi, picturile lui Norman Rockwell sunt considerate iconice la fel de mult ca și artistul însuși.

Băiat și fată care se uită la Lună, 1926

O reprezentare romantică și iconică a doi copii îndrăgostiți, care privesc în Lună. Aceasta este o lucrare tipică timpurie a lui Norman Rockwell, plină de idealism sentimental, ilustrativ și poate chiar de limită.

Picturi Norman Rockwell

 

Crăciun de lectură a Moș Crăciun, 1935

O altă scenă „de zi cu zi” a pictorului. De data aceasta personajul principal este imaginarul Moș Crăciun, dar reprezentat atât de realist, încadrându-se în magia irezistibilă a sărbătorilor de Crăciun.

 

Libertatea de exprimare, 1943

Una dintre picturile celor patru libertăți inspirate de discursul lui Franklin D. Roosevelt din 1941. Acest tablou a fost publicat mai întâi la The Saturday Evening Post, urmat de un eseu adecvat. Norman Rockwell a crezut că acesta și Freedom to Worship au fost cele mai bune din serie. Pictura este probabil să reprezinte un eveniment real.

 

Libertatea de închinare, 1943

A doua din seria de picturi Four Freedoms. Punctul forte al picturii constă în portretele din prim-plan ale personajelor arhetipale, cu expresii devotate distinct, care reprezintă dreptul tuturor de a-și onora religia..

 

Freedom from Want, 1943

A treia din seria de picturi Four Freedoms. Toți oamenii descriși sunt prieteni și familie de la Rockwell’s, în scena cină de Ziua Recunoștinței. Pictura este considerată una dintre cele mai iconice reprezentări ale cinei de sărbătoare de Ziua Recunoștinței.

 

Libertatea de frică, 1943

Ultima pictură din cele patru libertăți. Această durere se adresează în mod direct celui de-al Doilea Război Mondial, deoarece scena arată părinții care își ascund copiii, în timp ce în afara The Blitz, bombardarea strategică a Regatului Unit de către Germania nazistă, se dezlănțuie.

 

Critic de artă, 1955

Întrucât Norman Rockwell a fost respins oficial ca fiind puțin demn de criticii de artă oficiali în timpul vieții sale, acest tablou este un comentariu plin de umor asupra trăsăturii lor. Artistul își imaginează un expert în artă care încearcă exagerat să autentifice lucrarea, în timp ce arată neîndemânatic, tocilar și ridicol.

 

Autoportret triplu, 1960

Cel mai cunoscut autoportret al celebrului artist. Acesta surprinde toate cele trei trăsături cele mai proeminente ale personalității sale – umorul, smerenia și chemarea sa, împreună cu o grămadă de detalii preluate din viața sa de zi cu zi.

 

Portretul lui J. F. Kennedy, 1960

Unul dintre cele mai faimoase portrete ale președintelui american ucis J.F. Kennedy. Portretul a fost comandat și executat înainte ca Kennedy să devină liderul națiunii și în timp ce era senator și candidat la președinție.

 

Problema cu care trăim cu toții, 1964

Una dintre cele mai faimoase picturi ale mișcării anti-rasism pentru drepturile civile. Pictura prezintă un adevărat eveniment, când o fetiță afro-americană, Ruby Bridges, a început să frecventeze o școală publică complet albă din New Orleans pe 14 noiembrie 1960. Pictura include privitorul într-o problemă arzătoare a segregării rasiale, care a fost terminându-se în anii șaizeci.

 

Omul pe Lună, 1967

Norman Rockwell este oarecum un cronicar al societății americane moderne din secolul al XX-lea. Această pictură reprezintă una dintre cele mai senzaționale realizări ale programului spațial american – aterizarea pe Lună.